Pączki drożdżowe z kremem waniliowym i czekoladą. Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni

Pączki drożdżowe z kremem waniliowym i czekoladą – sposób przygotowania

Te pączki są w rzeczywistości dość proste i łatwe. Jeśli opanowałeś pracę z ciastem drożdżowym, nie będzie to dla Ciebie żadna nowość pod słońcem. Ale wynik jest bardzo dobry i pyszny.

Składniki

  • zwykła mąka – 400 gr
  • świeże drożdże – 10 gr
  • ciepła woda – 60 ml
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajko – 1 szt
  • cukier – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko – 100 ml
  • masło – 50 gr
  • żółtko jajka – 1 szt
  • ciasteczka czekoladowe – do dekoracji
  • gotowany budyń waniliowy – do dekoracji

Przygotowanie

Mąkę pszenną przesiać do miski i zrobić w środku dołek. Wsyp do niego rozkruszone drożdże, zalej odrobiną ciepłej wody. Dodaj jajka, oba cukry i wymieszaj te składniki w środku mąki. Mąkę posypać łyżką soli (nie może stykać się z drożdżami) i dodać mleko.

Wszystko dokładnie wymieszać z mąką i wyrobić gęste, spójne i nieklejące się ciasto. Gdy ciasto zacznie mieć konsystencję plasteliny, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę i dokładnie rozgnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto przykryć folią i czystym ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na naleśnik o grubości około pół centymetra. Wytnij z niego koła za pomocą szklanki lub noża, pośrodku którego wytnij kolejne mniejsze kółko.

Przyszłe pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Ubij jedno żółtko i posmaruj nim powierzchnię wszystkich pączków, następnie udekoruj je czekoladową posypką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Po upieczeniu odstawić pączki do całkowitego ostygnięcia i ugotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcją. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie połowy, napełnić kremem rękaw cukierniczy, wycisnąć go na całej powierzchni cięcia na dolną połowę pączka i złożyć górną połową. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!