Codziennie będziesz mogła przygotowywać dietetyczną przekąskę bez mąki, składającą się z 1 jajka, 2 jabłek oraz płatków owsianych – po prostu rewelacyjne.
51
Oto unikalny przepis na zdrową, smaczną owsiankę, którą dzieci i dorośli uwielbiają.
Ten przepis jest bogaty w błonnik, wspiera trawienie i przyspiesza metabolizm. Spróbujcie go z owocami, jednym jajkiem i bez mąki, aby stworzyć lekkostrawny, ale sycący deser, który dostarcza energii, nie obciążając organizmu.
Lista składników:
100 g rozmrożonych bezpestkowych wiśni
160 g dużych płatków owsianych (12 łyżek)
200 ml wrzącej wody (1 szklanka)
1-2 jabłka (200 g)
1 jajko (55 g)
60 g brązowego cukru (3 łyżki) – opcjonalnie bez cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta soli
50 g dowolnych orzechów włoskich
Dodatki (opcjonalnie):
wiórki kokosowe,
cukier puder,
lukier z gorzkiej czekolady
Instrukcja przygotowania:
Zalej płatki owsiane 200 ml wrzącej wody i odstaw na 10 minut, aby napęczniały.
Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i przełóż do miski.
Wsyp do miski cynamon i dobrze wymieszaj.
Posiekaj orzechy, przygotuj jajko i mrożone wiśnie. Dodaj posiekane orzechy włoskie do miski.
Wmieszaj płatki owsiane, jabłka, wiśnie, jajko, sól i cukier.
Wyłóż papierem dno formy o średnicy 18 cm, a boki posmaruj masłem. Nałóż warstwę masy i wygładź.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.