Spraw sobie małą przyjemność, bez wyrzutów sumienia – Pyszne, niskokaloryczne ciasto owsiane. Przepis.

Jesień sprzyja spędzaniu długich godzin z kubkiem herbaty lub kawy, pod kocem, z książką lub ulubionym serialem.

Do herbatki idealnie pasować będzie owsiane ciasto z jabłkami, kwintesencja jesieni! Aromatyczne, wilgotne i przepyszne, do tego przygotowanie nie zabiera wiele czasu. A gdyby tego było mało – ma bardzo niewiele kalorii! Ilość cukru można oczywiście dopasować do swoich upodobań.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub np. przyprawy do szarlotki)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ubić miękkie masło z cukrem i szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać pojedynczo jajka. Ubijać dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiać mąkę, dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.

Dodać suche składniki do mokrych, dobrze wymieszać by uzyskać gładką masę.  Pokroić jabłka w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny (dzięki temu jabłko nie ściemnieje). Dodać do masy.

Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą – to sposób naszych babć). Piec 45-50 min. lub do tzw. suchego patyczka.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!