Płatki owsiane uzyskiwane są z ziaren owsa. Poza minerałami, takimi jak: żelazo, fosfor, magnez i mangan, bogate są także w błonnik wspierający trawienie. To dlatego polecane są osobom dbającym o linię – posiłek, w którego skład wchodzą owsiane płatki, jest zdrowy i sycący.
Ponadto zawierają kwas foliowy wspomagający działanie układu nerwowego oraz luteinę, która poprawia wzrok. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób ze strony układu krwionośnego. Użyj ich do zrobienia zdrowego deseru, a już na stałe zagości on na Twoim stole! Co więcej, polepszy się samopoczucie Twoje i reszty domowników.
Jak zostało już wspomniane wcześniej, do przyrządzenia ciasta potrzebujesz jedynie 3 składników. Są to:
Czekoladę połam na kawałki i drobno posiekaj. W rondlu zagotuj mleko kokosowe. Następnie wsyp do niego czekoladę i gotuj jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Składniki powinny połączyć się, tworząc gładką, jednolitą masę. Kolejny etap to dodanie płatków owsianych. Po ponownym wymieszaniu odstaw rondel na bok.
Okrągłą formę do pieczenia (najlepiej o średnicy 18-20 cm) wysmaruj masłem roślinnym i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto na blachę. Teraz mała lekcja cierpliwości. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową, wstaw je do lodówki na 4-6 godzin.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.