Jak w jedną noc zrobić małosolne ogórki z czosnkiem i ziołami – Oto najprostsza receptura
170
Szybkie ogórki małosolne z czosnkiem
To najprostsza receptura na małosolne ogórki. Znalazłam go w starym zeszycie mojej mamy z różnymi przepisami. Wystarczy, ze pozostawisz je tylko na jedną noc i już możesz cieszyć się ich pysznym smakiem. Są przyjemnie chrupiące i niesamowicie smaczne.
Składniki
1,7 kg ogórków
5-7 ząbków czosnku
50 g parasoli kopru
3 łyżki soli
Przygotowanie
Składniki podane są na trzylitrowy słoik. Najpierw dobrze umyj ogórki. Możesz zalać je zimną wodą i pozostawić w niej na godzinę. Po tym czasie odetnij końce warzyw.
Następnie obierz i umyj czosnek.
Koper i czosnek umieścić na dnie słoika. Jeśli ząbki są duże, możesz je przekroić.
Następnie włóż ogórki do słoika. Ułóż je dość ciasno, dociskając do dnia.
Możesz dodać trochę koperku na wierzchu. Następnie posyp solą.
Zalej ogórki wrzątkiem. Zamknij pokrywką.
Po ostygnięciu ogórków włóż słoik na noc do lodówki.