Na blasze do pieczenia ułóż to genialnie proste danie, które zaserwujesz przez cały tydzień.
Mięso osuszyć, pokroić.
Na blasze umieścić mięso, cebulę, sól, czarny pieprz i wymieszać.
Skropić oliwą, wymieszać i rozłożyć na blasze. Obrać ziemniaki, pokroić, dodać sól, pieprz i wymieszać.
Ułożyć mięso na ziemniakach.
Posypać ziemniaki startym serem. Wymieszać musztardę, jogurt i majonez w miseczce.
Polać ziemniaki sosem. Przykryć blachę mokrym papierem i folią aluminiową.
Piec w piekarniku (210-220°C, 60-70 minut). Przygotować sałatkę: ogórki, szpinak, pomidory, awokado, cebulę.
Połączyć składniki na sos: olej, sok z cytryny, sól, czarny pieprz.
Dodać sos do sałatki, wymieszać. Wyjąć mięso z piekarnika, zdjąć papier i folię.
Piec dodatkowe 20-30 minut (210 stopni). Podawać mięso z ziemniakami i sałatką.