Na blasze do pieczenia ułóż to genialnie proste danie, które zaserwujesz przez cały tydzień.
103
Pieczone mięso z ziemniakami w wyjątkowym sosie. Unikalne danie na spotkanie z gośćmi. Sycące, przepyszne i apetyczne pieczone mięso z ziemniakami, podane z wyśmienitym sosem i sałatką.
Lista składników:
Schab (2 kg)
Ziemniaki (800 g – 1 kg)
Ser (250 g)
Cebule (2 duże)
Czarny pieprz mielony (1 łyżeczka)
Oliwa z oliwek
Sól (2 łyżeczki lub do smaku)
Pieprz
Sos:
Majonez (3-4 łyżki)
Jogurt (250 g)
Musztarda pełnoziarnista (3-4 łyżeczki)
Sałatka:
Awokado
Szpinak/mix sałat
Ogórki (3)
Czosnek (1 ząbek)
Pomidory (2)
Czerwona cebula (1/2)
Oliwa z oliwek (40 ml)
Sok z cytryny (2 łyżki)
Sól
Czarny pieprz mielony
Instrukcje:
Mięso osuszyć, pokroić.
Na blasze umieścić mięso, cebulę, sól, czarny pieprz i wymieszać.
Skropić oliwą, wymieszać i rozłożyć na blasze. Obrać ziemniaki, pokroić, dodać sól, pieprz i wymieszać.
Ułożyć mięso na ziemniakach.
Posypać ziemniaki startym serem. Wymieszać musztardę, jogurt i majonez w miseczce.
Polać ziemniaki sosem. Przykryć blachę mokrym papierem i folią aluminiową.