Na blasze do pieczenia ułóż to genialnie proste danie, które zaserwujesz przez cały tydzień.

Pieczone mięso z ziemniakami w wyjątkowym sosie. Unikalne danie na spotkanie z gośćmi. Sycące, przepyszne i apetyczne pieczone mięso z ziemniakami, podane z wyśmienitym sosem i sałatką.

Lista składników:

  • Schab (2 kg)
  • Ziemniaki (800 g – 1 kg)
  • Ser (250 g)
  • Cebule (2 duże)
  • Czarny pieprz mielony (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól (2 łyżeczki lub do smaku)
  • Pieprz

Sos:

  • Majonez (3-4 łyżki)
  • Jogurt (250 g)
  • Musztarda pełnoziarnista (3-4 łyżeczki)

Sałatka:

  • Awokado
  • Szpinak/mix sałat
  • Ogórki (3)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Pomidory (2)
  • Czerwona cebula (1/2)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony

Instrukcje:

Mięso osuszyć, pokroić.

Na blasze umieścić mięso, cebulę, sól, czarny pieprz i wymieszać.

Skropić oliwą, wymieszać i rozłożyć na blasze. Obrać ziemniaki, pokroić, dodać sól, pieprz i wymieszać.

Ułożyć mięso na ziemniakach.

Posypać ziemniaki startym serem. Wymieszać musztardę, jogurt i majonez w miseczce.

Polać ziemniaki sosem. Przykryć blachę mokrym papierem i folią aluminiową.

Piec w piekarniku (210-220°C, 60-70 minut). Przygotować sałatkę: ogórki, szpinak, pomidory, awokado, cebulę.

Połączyć składniki na sos: olej, sok z cytryny, sól, czarny pieprz.

Dodać sos do sałatki, wymieszać. Wyjąć mięso z piekarnika, zdjąć papier i folię.

Piec dodatkowe 20-30 minut (210 stopni). Podawać mięso z ziemniakami i sałatką.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!