Ubij skondensowane mleko z nutellą: Będziesz zachwycona, bez pieczenia i żelatyny.
631
Doskonały, prosty deser z Nutelli i skondensowanego mleka, który jest gotowy w mgnieniu oka. Przygotowuję go w domu przy każdej możliwej okazji, ponieważ stał się naszym najpopularniejszym deserem.
Składniki:
Długie biszkopty 180 g
90 g miękkiego masła
20 g Nutelli
Na krem:
500 g serka śmietankowego lub mascarpone
140 g skondensowanego mleka
200 g Nutelli
Do dekoracji (opcjonalnie):
100 g Nutelli
15 ml oleju roślinnego
kawałki czekolady
Przygotowanie:
W dużej misce rozbij mikserem biszkopty ma proszek. Następnie dodać miękkie masło, wymieszać.
Dodaj nutellę. Dokładnie wymieszaj rękami, aż powstanie luźne ciasto.
Formę do ciasta wyłożoną folią umieść na talerzu, wlej ciasto. Za pomocą szklanki wyrównujemy ją i dociskamy.
Do czystej miski dodaj mascarpone, mleko skondensowane, nutellę. Wymieszaj szpatułką. Ubij mikserem ręcznym.
Krem nałożyć na ciasto w formie, wyrównać szpatułką. Wkładamy do lodówki. Dodaj nutellę i olej do małej miski. Wymieszaj łyżką.
Krem wyłożyć na deser i rozsmarować. Na koniec ułożyć kostki czekolady.
Włóż deser do lodówki na kilka godzin. Po ostygnięciu zdejmij formę i folię z deseru i możesz go podawać.