Smakuje nieziemsko, a robi się bardzo szybko, bo bez pieczenia: Zdradzam przepis sąsiadki, która poczęstowała mnie tym ciastem.
Czy połączenie słodkich, dojrzałych bananów, kremowej bitej śmietany i karmelu może nie skutkować niekontrolowanym oblizywaniem warg? Szczerze watpię!.
Dzisiaj przedstawiamy idealny przepis na kostkę banoffee – wspaniałego deseru na każdą okazję. Bez wątpienie furorę wywoła także fakt, że nie musisz do jego wykonania nawet używać piekarnika!
Przygotuj:
- ok. 60-70szt. herbatników maślanych
- puszka kajmaku
- 4-5 średniej wielkości bananów
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 140g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1/2 laski waniliii
- 300g masła w temperaturze pokojowej
- 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
- łyżka cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Utrzyj żółtka i jajko z cukrem. Dodaj 1/2 szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie utrzyj. Pamiętaj – ma być bez grudek! Pozostałą część mleka zagotuj z połową laski wanilii, zmniejsz ogień i dolej do gotującego się mleka masę jajeczną. Intensywnie mieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia.
Przykryj gorący budyń folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednej łyżce wystudzony budyń. (Ważne! Budyń i masło mają być w temperaturze pokojowej.) Ucieraj masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj formę o wymiarach 24cm x 24cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Pokrój banany w paski. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozprowadź jednolicie niewielką ilość kremu i paski bananów. Na wierzch wylej taką ilość kremu, by całkowicie zakryć warstwę bananów. Na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników.
Kajmak wymieszaj i rozłóż na herbatnikach, przykryj ich kolejną warstwą. Dodaj kolejną warstwę kremu i przykry herbatnikami. Żelatynę zalej w osobnej miseczce niewielką ilością wody i pozostaw do napęcznienia. Później w garnuszku dodaj łyżkę wody i przełóż przygotowaną żelatynę.
Wymieszaj, ale nie doprowadzaj do zagotowania! Wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Kajmak dobrze wymieszać w puszce i większą jego część wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, i znowu rozłożyć herbatniki.
Ubij śmietankę z cukrem na sztywno. Do wystudzonej żelatyny dodaj jedną łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj, a powstałą masę dodaj w całości do reszty śmietanki i wymieszaj. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta – jak tylko chcesz! Całość umieść w lodówce i uzbrój się w cierpliwość na kilkanaście godzin.
Po tym czasie ciesz się wspaniałym smakiem deseru. Smacznego!