Domowy zdrowy majonez bez octu i jajek w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.
286
To doskonały zamiennik majonezu dla wegan i osób szczególnie dbających o formę. Świetny smak idzie w parze ze zdrowymi składnikami – nie zawiedziesz się!
Składniki:
125 ml oleju kokosowego lub sezamowego,
2 łyżki mąki lnianej,
2 łyżeczki soku z cytryny,
60 ml wody,
1 i ½ łyżeczki musztardy,
sól, pieprz i ksylitol do smaku.
Sposób przygotowania:
Mąkę lnianą wymieszać z wodą i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, należy zdjąć ją z palnika. Zostaw do ostygnięcia. Żel lniany i przyprawy powoli blenduj. Po chwili możesz zacząć porcjami dodawać olej, nie przerywając ucierania.
Na koniec do gładkiego sosu dodaj musztardę i sok z cytryny – możesz jeszcze chwilę ubijać sos blenderem. Otrzymany majonez jest gotowy! Możesz go przechowywać w lodówce.