Domowy zdrowy majonez bez octu i jajek w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.
284
Składniki:
300 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
150 ml mleka,
1 płaska łyżeczka ulubionej musztardy (np. chrzanowej),
3 łyżki soku z cytryny,
sól, cukier do smaku,
natka pietruszki lub koperek do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Przy pomocy blendera ręcznego lub specjalnej końcówki do sosów wymieszaj olej z mlekiem, następnie dodaj sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Podczas ucierania majonez będzie się zagęszczał – blenduj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Do gotowego sosu możesz dodać natkę pietruszki, koperek lub inne zioła – jednak pamiętaj, że świeże dodatki mogą przyspieszyć psucie się produktu.
Gotowy majonez przechowuj w czystym słoiczku w lodówce.