Te nasiona są darem niebios: pomagają w wielu chorobach i dlatego zawsze warto je mieć w domu.

Medycyna naturalna z ponad 100 substancjami bioaktywnymi. Jest dostępna dla każdego, tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Postaw na te wskazówki, a nie zostaniesz zbanowana. 

Składnik, który warto mieć zawsze pod ręką w domu

Czy kiedykolwiek słyszałeś o składniku zwanym czarnuszką? Można go kupić w sklepie spożywczym. Na przykład zwykle kupuję ją w aptece. Warto wiedzieć, że nie jest to zwykła przyprawa do potraw. Przeciwnie. Czarnuszka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Ważną cechą jest zawartość gorzkiej substancji nigelin, która łagodzi skurcze (mimowolne skurcze mięśni) oskrzeli i dlatego bardzo pomaga przy dokuczliwym kaszlu – działa natłuszczająco. Ta unikalna substancja nigelinowa nie występuje w innych olejach z nasion.

Wzmacnia układ odpornościowy i dlatego nadaje się również jako profilaktyka w sezonie grypowym . Łagodzi także objawy alergiczne, skutecznie łagodzi objawy napadów astmy oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Korzystnie wpływa na niekorzystne stany depresyjne, nerwowość i migreny.

Normalizuje ciśnienie krwi, a jeśli masz nieprawidłowy poziom cholesterolu, olej z czarnuszki pomoże Ci go skorygować. Jest bardzo skuteczny jako leczenie wspomagające we wszystkich typach chorób onkologicznych (nowotwory) i HIV, pomaga również w leczeniu cukrzycy.

Połączenie z inną wyjątkową substancją, tymoquinomem, tworzy współpracę, której nie znajdziesz w żadnej innej roślinie. Tymochinon jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu czarnuszka działa również na choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne,

Składniki:

  • 5 łyżek czarnuszki
  • 200 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Włóż czarnuszkę do młynka i zmiel ją na proszek.

Następnie wlej do garnka. I polać oliwą z oliwek.  Dokładnie wymieszaj i przygotuj garnek z wodą.

Umieść miskę z czarnuszką i olejem nad garnkiem. Zacznij powoli podgrzewać wodę w garnku. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut.

Dzięki temu wydobywasz olejki eteryczne z kminku. Po 45 minutach mieszanka olejów jest gotowa. Należy go wlać do szklanego słoika z dżemem.

Na jakie choroby pomaga czarnuszka?

Możesz wykorzystać jej działanie lecznicze na cały szereg chorób, do których należą na przykład:

  • astma
  • reumatyzm
  • łuszczyca
  • cukrzyca
  • wysokie ciśnienie krwi
  • zakażenia bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze
  • zapalenie oskrzeli
  • zapalenie płuc
  • zapalenie zatok
  • kandydat
  • choroba wątroby

Olej z czarnuszki ma idealny skład chemiczny.  Zawiera ponad 100 substancji aktywnych, które wzajemnie się uzupełniają. Substancjami aktywnymi zawartymi w oleju z czarnuszki są: nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy B1, B2, B6, C, E oraz substancja gorzka nigelina.

Przechowuj ten olej w lodówce.  Olejek polecany jest w stanach ostrych i przewlekłych, ale także zapobiegawczo. Spożywać 1 łyżkę stołową dziennie 15 minut przed posiłkiem. Jeśli uznasz, że olej jest gorzki, wypij go z sokiem pomarańczowym.

Dużo zdrowia!


error: Treść zabezpieczona !!