Pyszna napoleonka w 15 min – bez pieczenia. Zaskocz niespodziewanych gości tym deserkiem
199
Nie ma chyba osoby, której nie smakowałaby napoleonka.
To proste ciasto trafia w każdy gust. Dzisiaj pokażę Ci jak w zaledwie 15 min zrobić ją samemu w domu, a w dodatku bez użycia piekarnika.
Składniki:
kostka masła
1l mleka
2 opakowania cukru waniliowego (najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii)
szklanka mąki
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
cukier puder
4 jajka
250g krakersów
Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 24x28cm
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dajemy do miski razem z mąką, 0,5l mleka oraz opakowaniem budyniu waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Pozostałe 500ml mleka gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz kostką masła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Wlewamy to powoli, wąskim strumieniem.
Całość ciągle mieszamy, aby nie przywarło ani nie przypaliło się aż do momentu, kiedy masa będzie gęsta i jednolita.
Gotową masę do naszej napoleonki odstawiamy na bok żeby troszkę przestygła. W tym czasie wyciągamy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy krakersy. Na nie wylewamy ciepły jeszcze krem, a następnie przykrywamy wszystko jeszcze jedną warstwą krakersów.
Napoleonkę wstawiamy do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły a krem ostygł. Najlepiej po wyciągnięciu posypać ją cukrem pudrem.