Ktokolwiek pije ten napój, nie wie, co to słaba pamięć, bezsenność i zły nastrój: Wymień kawę na ten cud.

Kiedyś nazywano ją kawą ubogich, dziś wiem, że to prawdziwy skarb – dla naszego zdrowia!

Wspomnienie i zapach, którego czas nie wymaże z naszej pamięci. Babcia jako pierwsza zrobiła mi ten napój prawie czterdzieści lat temu. Wciąż pamiętam gorzki smak i zapach, który przypominał mi żyzną glebę w ogrodzie mojej babci. Dziękuję jej za zapoznanie mnie z tym cudownym napojem.

Niezwykle zdrowy i rzadki

Mówimy o starej słynnej kawie zbożowej.

Kawa zbożowa to mieszanka kawowa składająca się z korzenia cykorii, buraków cukrowych, kruszonego jęczmienia i żyta. Korzeń cykorii jest szczególnie rzadki w tej mieszance, ponieważ trudno byłoby go znaleźć w innych produktach spożywczych, które na co dzień spożywamy, a mimo to jest całkowitym cudem dla ludzkiego organizmu.

 

Korzeń cykorii zawiera inulinę, która pomaga przy wielu problemach związanych ze stanami zapalnymi dróg moczowych, kamieniami nerkowymi, zaparciami czy utratą apetytu. Kawa zbożowa nie jest jednak odpowiednia dla osób, których układ jelitowy nie jest w stanie wchłonąć glutenu (składnika żyta).

Co potrafi ten napój?

 

  • pomaga przy kamicy żółciowej i nerkowej,
  • pomaga przy zaparciach, wspomaga zdrowie jelit,
  • w infekcjach dróg moczowych,
  • doskonały, jeśli chcesz schudnąć – pobudza metabolizm,
  • na problemy z koncentracją i pamięcią,
  • doskonały na bóle głowy,
  • dla kobiet karmiących wspomaga produkcję mleka,
  • wzmacnia odporność, doskonały szczególnie w okresie zimowym i grypowym,
  • poprawia jakość snu,
  • wsparcie apetytu seksualnego.

Jak najlepiej cieszyć się napojem?

Potrzebujemy:

  • 1 litr wrzącej wody
  • 4 równe łyżki kawy zbożowej

Przygotowanie:

Zalać, zaparzyć, odcedzić i wypić – ciepłe lub schłodzone. Nie wahaj się i spróbuj, nie pożałujesz!

Przepis na ciasto z kawą zbożową

Do dziś mam przepis na ciasto od mojej babci. Załączam również przepis na doskonały i szybki krem zbożowy. Piekłam w małej blaszce, składniki z oryginalnego przepisu przeznaczone są na okrągłą formę o średnicy 23 cm.

Potrzebujemy:

Biszkopt:

  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 130 g masła
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki przesianej (250 ml) mąki zwykłej
  • 1/2 proszku do pieczenia (6,5 g)
  • 200 ml mleka

Przygotowanie:

Na ciasto po prostu ubijamy jajka z cukrem i miękkim masłem, aż się spienią. Stopniowo dodajemy wszystkie sypkie składniki, a na koniec słabym strumieniem dodajemy mleko do ciasta. Wymieszać jednolite ciasto. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub natłuszczoną i posypaną grubą mąką.

Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Czy ciasto jest wystarczająco wypieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Pozwól mu ostygnąć. Do tego deseru użyłam klasycznej śmietanki maślanej z 2 łyżeczkami gotowanego stopu – ubijałam kostkę miękkiego masła ze 150 g cukru pudru i dwiema łyżkami zaparzonej kawy zbożowej.

 

Można go również przełożyć innym kremem.

Jego przygotowanie jest całkowicie proste. 400 g tłustego twarogu mieszamy z 3 łyżkami zaparzonej kawy zbożowej i cukrem pudrem (ja do śmietanki dodaję też 1 opakowanie żelatyny) – każdy może posłodzić według własnego uznania. Na wystudzone ciało nakładamy krem ​​i posypujemy zmielonymi orzechami.

Do ciasta można również użyć ulubione owoce! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!