Przepis na nalewkę z imbiru. Pomaga w bólu głowy oraz bólu stawów – szybki sprawdzony przepis
Alkoholowa nalewka jest znanym remedium na bóle stawów oraz bóle głowy. Łatwo przygotować ją w domu i przechowywać w lodówce. Ze względu na zawartość alkoholu skonsultuj się w pierwszej konieczności z lekarzem, by wiedzieć, czy możesz ją spożywać. Taka mieszanka może nie być zalecana dla osób z nadciśnieniem.
Wyparz dobrze słoik. Kłącze imbiru obierz, umyj dokładnie i pokrój w cienkie plasterki. Umieść w słoiku i zalej alkoholem. Przykryj talerzykiem i odstaw na około 2 tygodnie w zaciemnione miejsce. Mieszaj zawartość co kilka dni.
Tak przygotowaną nalewkę przechowuj w lodówce. Codziennie spożywaj jedną łyżkę przed każdym głównym posiłkiem. Możesz ją również stosować, gdy zaatakuje Cię ból głowy lub stawów.
Imbir ma niezwykłe właściwości rozgrzewające, a przygotowany z niego ciepły napar, doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia.
Kłącze imbiru obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilkanaście minut, po czym odstaw pod przykryciem jeszcze na jakiś czas.
Do lekko ostudzonego naparu możesz dodać sok z cytryny oraz miód (nie dodawaj go nigdy do gorącej wody, bo straci swoje cenne właściwości!).