Przepis na nalewkę z imbiru. Pomaga w bólu głowy oraz bólu stawów – szybki sprawdzony przepis

Alkoholowa nalewka jest znanym remedium na bóle stawów oraz bóle głowy.  Łatwo przygotować ją w domu i przechowywać w lodówce. Ze względu na zawartość alkoholu skonsultuj się w pierwszej konieczności z lekarzem, by wiedzieć, czy możesz ją spożywać. Taka mieszanka może nie być zalecana dla osób z nadciśnieniem.

Potrzebne składniki:

  • ok. 300 g świeżego kłącza imbiru
  • średniej wielkości cytryna
  • 600 ml brandy lub whisky
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu

Sposób przygotowania: 

Wyparz dobrze słoik. Kłącze imbiru obierz, umyj dokładnie i pokrój w cienkie plasterki. Umieść w słoiku i zalej alkoholem. Przykryj talerzykiem i odstaw na około 2 tygodnie w zaciemnione miejsce. Mieszaj zawartość co kilka dni.

Wyparz cytrynę i wyciśnij z niej sok. Po upływie 14 dni nalewkę przecedź do innego słoiczka lub buteleczki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami miodu.

Tak przygotowaną nalewkę przechowuj w lodówce. Codziennie spożywaj jedną łyżkę przed każdym głównym posiłkiem. Możesz ją również stosować, gdy zaatakuje Cię ból głowy lub stawów.

Herbatka imbirowa na przeziębienie

Imbir ma niezwykłe właściwości rozgrzewające, a przygotowany z niego ciepły napar, doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki wody
  • około 5 cm świeżego kłącza imbiru
  • miód i sok cytrynowy – w dowolnych ilościach

Sposób przygotowania: 

Kłącze imbiru obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilkanaście minut, po czym odstaw pod przykryciem jeszcze na jakiś czas.

Do lekko ostudzonego naparu możesz dodać sok z cytryny oraz miód (nie dodawaj go nigdy do gorącej wody, bo straci swoje cenne właściwości!).

Smacznego i pamiętaj, by podzielić się tymi przepisami ze znajomymi.

Czytaj dalej


error: Treść zabezpieczona !!