Klienci płacą za nie drogie pieniądze, a Ty masz za darmo – Szef kuchni zdradza przepis na przepyszne naleśniki.

Te naleśniki są niesamowicie pyszne.

Wystarczy pominąć mleko i postawić na sztuczkę, którą zastosował światowej sławy szef kuchni w swojej restauracji. Będą nie tylko smaczniejsze niż kiedykolwiek, ale także cudownie puszyste i delikatne. Najważniejsze to nie mieszać jajek w całości i nie przesadzać z mieszaniem!

Składniki:

  • 500 g kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka podzielone na białka i żółtka
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej roślinny

Do smaku (opcjonalnie):

  • Dżem lub konfitura według gustu
  • Smakowy serek homogenizowany
  • Kwaśna śmietana
  • Nutella
  • Owoce

Przygotowanie:

Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z pozostałymi składnikami.

Nie przesadzaj z mieszaniem, wystarczy, że sypkie składniki wchłoną płyn i uformują jednolitą masę. Nie zapomnij o ważnej zasadzie – im dłużej miksujesz, tym więcej glutenu w mące stwardnieje. W rezultacie naleśniki będą niepotrzebnie sztywne.

Teraz ostatnia – nie mniej ważna część. Na koniec delikatnie dodawaj ubite białka. Ciasto smażymy od razu. Dozujemy chochlą – naleśniki najlepiej jeśli będą cieńsze, ale oczywiście jeśli chcesz, możesz dozować ciasto aby było grubsze.

Wystarczy natrzeć patelnię odrobiną oleju i smażyć. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!