Klienci płacą za nie drogie pieniądze, a Ty masz za darmo – Szef kuchni zdradza przepis na przepyszne naleśniki.
Wystarczy pominąć mleko i postawić na sztuczkę, którą zastosował światowej sławy szef kuchni w swojej restauracji. Będą nie tylko smaczniejsze niż kiedykolwiek, ale także cudownie puszyste i delikatne. Najważniejsze to nie mieszać jajek w całości i nie przesadzać z mieszaniem!
Do smaku (opcjonalnie):
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z pozostałymi składnikami.
Nie przesadzaj z mieszaniem, wystarczy, że sypkie składniki wchłoną płyn i uformują jednolitą masę. Nie zapomnij o ważnej zasadzie – im dłużej miksujesz, tym więcej glutenu w mące stwardnieje. W rezultacie naleśniki będą niepotrzebnie sztywne.
Teraz ostatnia – nie mniej ważna część. Na koniec delikatnie dodawaj ubite białka. Ciasto smażymy od razu. Dozujemy chochlą – naleśniki najlepiej jeśli będą cieńsze, ale oczywiście jeśli chcesz, możesz dozować ciasto aby było grubsze.
Wystarczy natrzeć patelnię odrobiną oleju i smażyć. Życzymy smacznego! 🙂