Ziemniaczane naleśniki z patelni – Jeszcze takich nie robiłaś. Szybki i smaczny przepis.

Naleśniki z ziemniaków na patelni – Jeszcze takich nie jadłeś. Koniecznie spróbuj naszego przepisu!

Składniki:

  • 400 ml kefiru (lub jogurtu);
  • 550g mąki;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 500 g gotowanego ziemniaka;
  • 50 ml mleka;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego;
  • masło (do smarowania gorących naleśników).

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą i sodą, połącz tę mieszankę z ciepłym kefirem (lub jogurtem). Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut. Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor. Ugotowane gorące ziemniaki rozgnieść.

Do tłuczonych ziemniaków dodać gorące mleko i smażoną drobno posiekaną cebulę, wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na równą liczbę kulek, każdą kulkę rozwałkować na małe ciasto o grubości około 8-10 mm.

Smażyć naleśniki na gorącej, suchej patelni na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony – jedna strona pod przykryciem, druga bez. Gorące naleśniki posmarować masłem. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!