Ziemniaczane naleśniki z patelni – Jeszcze takich nie robiłaś. Szybki i smaczny przepis.
110
Naleśniki z ziemniaków na patelni – Jeszcze takich nie jadłeś. Koniecznie spróbuj naszego przepisu!
Składniki:
400 ml kefiru (lub jogurtu);
550g mąki;
0,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki soli;
500 g gotowanego ziemniaka;
50 ml mleka;
1 duża cebula;
2 łyżki stołowe oleju roślinnego;
masło (do smarowania gorących naleśników).
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą i sodą, połącz tę mieszankę z ciepłym kefirem (lub jogurtem). Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut. Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor. Ugotowane gorące ziemniaki rozgnieść.
Do tłuczonych ziemniaków dodać gorące mleko i smażoną drobno posiekaną cebulę, wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na równą liczbę kulek, każdą kulkę rozwałkować na małe ciasto o grubości około 8-10 mm.
Smażyć naleśniki na gorącej, suchej patelni na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony – jedna strona pod przykryciem, druga bez. Gorące naleśniki posmarować masłem. Smacznego.