Naleśniki z kremem budyniowym to hit w mojej kuchni. Każdy musi spróbować
90
Dziś proponuje Wam przepis na nieprzyzwoicie pyszne naleśniki. Delikatne, cienkie ciasto a do tego aksamitny krem. Połączenie idealne!
Takie naleśniki są idealne na rodzinne spotkanie lub na śniadanie przy filiżance herbaty. Z pewnością zapewnią Ci przyjemny, słodki poranek!
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI
500 ml mleka
200 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wanilia do smaku
SKŁADNIKI NA KREM
500 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
70 g masła
200 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Aby zrobić naleśniki połącz w głębokiej misce mleko, mąkę, jajka, olej roślinny. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wanilię. Wymieszaj wszystko mikserem i odstaw na pół godziny.
Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Piecz naleśniki po obu stronach, ułóż je w stos, jeden na drugim.
W osobnym pojemniku połącz jajka, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie lub mikserem. Podgrzej mleko w rondlu, a następnie dodaj mieszankę z jajek. Ciągle mieszając doprowadzić do zagęszczenia. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i ostudź. Ubij schłodzoną masę z masłem.
Posmaruj każdy naleśnik połową łyżki kremu. Następnie połóż 2 łyżki kremu na krawędzi każdego naleśnika i ostrożnie zwiń w rolkę.
To wszystko, naleśniki z kremem budyniowym są gotowe. Smacznego!