Wszyscy narodowie świata uwielbiają naleśniki, które stanowią przekąskę o wielu odmianach. Jest to danie śniadaniowe, które wyróżnia się prostotą, szybkością przygotowania i smakiem.
Prezentujemy wam przepis na naleśniki mleczne, inspirowane tradycją naszych babć, które są niezwykle łatwe do wykonania nawet dla początkujących. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z twarogiem, dżemem i świeżymi owocami.

Lista składników jest następująca:
- 2 łyżki skrobi
 - 1 szklanka wody
 - 3 łyżki cukru kryształu
 - 4 łyżki oleju roślinnego
 - 2,5 szklanki mąki
 - 3 jajka
 - 15 gr cukru waniliowego
 - szczypta soli
 

- Rozpocznij od wbicia jajek do głębokiej miski, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Następnie, ubijając, wlej do masy olej roślinny i dwie szklanki mleka, dokładnie mieszając. Po dodaniu kolejnej szklanki wrzącej wody, wmieszaj dwie łyżki skrobi ziemniaczanej, a na końcu stopniowo dodaj mąkę, mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej i bezgrudkowej masy. W przypadku wystąpienia grudek, można użyć miksera elektrycznego lub blendera zanurzeniowego.
 - Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju, masła lub smalcu. Na rozgrzaną patelnię nalej chochlę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni, aby warstwa była możliwie cienka. Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
 - Serwowanie naleśników oferuje różnorodne opcje. Możesz ułożyć je w stos, smarując każdy plaster dżemem, Nutellą lub polać syropem klonowym i dodatkowo masłem. Inną opcją jest posmarowanie każdego naleśnika ulubionym nadzieniem, złożenie go w małą roladę, posypanie skondensowanym mlekiem i polewą czekoladową, a także dekoracja bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.
 - Naleśniki te doskonale smakują również z warstwą twarogu i świeżymi owocami, jak wiśnie, truskawki czy maliny, tworząc idealne połączenie smaków.