Pyszne naleśniki na wodzie z ziołami – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Naleśniki bez mleka i kefiru? To wcale nie jest takie trudne.

Oto czego będziemy potrzebowali, gdy najdzie nas ochota na to popularne danie w nieco innej odsłonie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki ulubionych ziół (posiekanych)

Przygotowanie:

Po ubiciu wszystkich jajek dodajemy do nich 500 ml wody, cukru, soli i sody. Całość ponownie ubijamy. W 100 ml wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy (odstawiamy na bok). 

Do uzyskanej wcześniej mieszanki jajecznej przesiewamy mąkę, mieszając w taki sposób, aby zniwelować powstałe gródki.

Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy uzyskany produkt na 20 min. Na końcu dodajemy posiekane zioła i kwasek cytrynowy.

Mieszamy ciasto mikserem. Uzyskaną mieszankę smażymy na rozgrzanej patelni po obu stronach do uzyskania złotego koloru.

Tego typu naleśniki sprawdzą się idealnie z każdym preferowanym przez nas nadzieniem.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!