Już nie robię zwykłych naleśników – Te naleśniki na majonezie są lekkie, pyszne i delikatne. Nigdy nie jadłam lepszych

Naleśniki są częstą i dobrze znaną potrawą w naszej kuchni. Przyrządzane na słodko są przysmakiem dzieci.

Dzisiaj chcemy się podzielić przepisem na pyszne naleśniki na majonezie. Co ciekawe, są bardziej delikatne i lekkie niż te tradycyjnie przyrządzane na mleku. Bardzo dobrze się też przechowują – nie wysychają i pozostają tak miękkie jak zaraz po usmażeniu.

Możesz je jeść na słodko – z ulubionymi konfiturami, dżemem, owocami czy słodkimi sosami.

Jeśli natomiast wolisz naleśniki na sposób wytrawny – np. z grzybami, słonym serkiem lub mięsem – pamiętaj, by do ciasta nie dodawać cukru!

Naleśniki z majonezem – składniki ciasta

  • ciepła woda – 0,5 l
  • mąka pszenna – 9 łyżek
  • majonez – 2 łyżki
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 15 g
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • sól

Naleśniki na majonezie – przygotowanie

Do wyższej miski dodaj majonez, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól – wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaj ciepłą wodę i rozmieszaj.

Teraz czas na mąkę – ponownie dokładnie mieszaj, by nie utworzyły się nieapetyczne grudki. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut.

Przygotuj patelnię na naleśniki, posmaruj ją olejem. Ważne! Zrób to tylko jeden raz na początku smażenia. Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcjami ciasto i rozprowadzaj na cienkie naleśniki. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony.

Teraz tylko wybierz ulubione dodatki – miód lub konfiturę, owoce czy dżem – i podawaj do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!