Do miski dodajemy odmierzone wcześniej ciepłe mleko, drożdże instant oraz cukier i mieszamy za pomocą trzepaczki lub czegoś podobnego. Dodajemy stopniowo sól i mąkę, pamiętając o tym, by nie przestać mieszać masy. Następnie dodajemy olej, a wyrobione na gładko ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Obieramy ziemniaki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy dopóki nie będą miękkie. Po ugotowaniu rozgniatamy je na miąższ i dodajemy do nich startego sera, soli do smaku i trochę mleka. Dobrze mieszamy, a w między czasie ciasto, które wyrosło kładziemy na blat i dzielimy na 3 części, które następnie rozwałkowujemy. Z ziemniaczanego nadzienia formujemy 3 kulki, które wykorzystane zostaną następnie do nadzienia.
Kulki zawijamy w ciasto i dociskamy do naleśnika. Tak samo powinniśmy postąpić z pozostałymi kulkami. Po tej czynności przykrywamy je folią spożywczą lub torebką mikrotenową, a następnie zostawiamy przykryte, tak by wyrosły.
Gdy wyrosną bierzemy naleśnika, po czym robimy w nim palcami dziurki. Całe ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z małą ilością oleju, po czym posypujemy przygotowanym wcześniej sezamem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.