Idealny pomysł na obiad lub kolację: Wystarczy wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika … Świetnie smakuje.
1 696
Bardzo proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę. Smakuje wręcz wyśmienicie, a pachnie obłędnie. Przygotuj ten wspaniały placek, nadziewany dwoma rodzajami sera i warzywami!
Potrzebujesz:
1 łyżka cukru pudru
5 g drożdży instant
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
25 ml oleju
360 g mąki pszennej
1 szczypta soli
150 g twardego sera (np. Cheddar)
150 g sera bałkańskiego
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
koperek
sezam
przyprawy do smaku
1 żółtko
Przygotowanie:
Wlej ciepłe mleko i olej do miski, dodaj jajka, cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie przesiej mąkę i zagnieć zwarte ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce, bałkański ser pokrój w drobną kostkę, obie papryki pokrój na małe kawałki, dodaj posiekany koperek, sezam i dobrze wymieszaj. Odłóż część mieszaniny na później a z reszty uformuj kulkę.
Ciasto ułóż na posypanej mąką desce, wymieszaj rękami i uformuj grubszy placek z ciasta. Na środku ułóż serową kulkę i zawiń ją w środek ciasta. Ostrożnie dociśnij dłońmi ciasto tworząc z niego ponownie grubszy placek, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj powierzchnię ubitym żółtkiem.
Posyp pozostawioną mieszanką serów wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. przez około 25 minut. Gotowe.