Idealny pomysł na obiad lub kolację: Wystarczy wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika … Świetnie smakuje.

Bardzo proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę. Smakuje wręcz wyśmienicie, a pachnie obłędnie. Przygotuj ten wspaniały placek, nadziewany dwoma rodzajami sera i warzywami!

Potrzebujesz:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 ml oleju
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 150 g twardego sera (np. Cheddar)
  • 150 g sera bałkańskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • koperek
  • sezam
  • przyprawy do smaku
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Wlej ciepłe mleko i olej do miski, dodaj jajka, cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie przesiej mąkę i zagnieć zwarte ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce, bałkański ser pokrój w drobną kostkę, obie papryki pokrój na małe kawałki, dodaj posiekany koperek, sezam i dobrze wymieszaj. Odłóż część mieszaniny na później a z reszty uformuj kulkę.

Ciasto ułóż na posypanej mąką desce, wymieszaj rękami i uformuj grubszy placek z ciasta. Na środku ułóż serową kulkę i zawiń ją w środek ciasta. Ostrożnie dociśnij dłońmi ciasto tworząc z niego ponownie grubszy placek, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj powierzchnię ubitym żółtkiem.

Posyp pozostawioną mieszanką serów wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. przez około 25 minut. Gotowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!