Przepis dla zabieganych. Nadziewane piersi z kurczaka: Wystarczy pokroić, wypełnić i smaczny obiad w pół godziny na stole.
17
Na samym początku należy dokładnie umyć pierś z kurczaka. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym. Wytnij z piersi „kieszonki” (najlepiej przeciąć pierś wzdłuż, zostawiając miejsce na składniki).
Dopraw mięso przyprawami według własnego smaku.
Sparz pomidory, jeśli chcesz – ściągnij skórkę, następnie pokrój w plastry. Z sera również zrób małe kawałki – najlepiej plastry lub paski.
Śmietanę i musztardę dodaj do miski i wymieszaj ze sobą, aby zrobił się jednolity sos. Na każdą pierś wyłóż 2 kawałki pomidora i sera – włóż je do naszej „kieszonki”.
Na wierzchu ponacinaj pierś nożem, aby lepiej się piekła. Przygotowane kieszonki przełóż na blachę, którą wcześniej wysmarujesz tłuszczem.
Posyp solą, wierzch posmaruj sosem z musztardy i śmietany. Przygotowane danie należy piec w piekarniku około 20-25 min (piekarniku nagrzanym do 200 °C).
Gdy pierś będzie gotowa, połóż na nią plaster sera i włóż z powrotem do piekarnika na około 2-5 min. Po tym czasie możesz delektować się smakiem prostego przepisu.