Szynka, salami, ser, zawinięte w ciasto francuskie – Pyszne nadziewane paluszki na przekąskę lub szybką kolację!
136
Masz ochotę na szybką kolację lub delikatną przekąskę? Jeżeli tak to polecamy spróbować paluszki nadziewane szynką i serem.
Prezentujemy przepis na naprawdę świetną rzecz, zwłaszcza jeżeli lubi się ciasto francuskie. Paluszki doskonale sprawdzą się także w przypadku niespodziewanej wizyty gości.
Niezbędne składniki
100 gramów sosu pomidorowego
250 gramów ciasta francuskiego
100 gramów żółtego sera
50 gramów salami
50 gramów szynki
50 gramów pikantnego salami
3 gramy oregano
Poza tym
30 gramów sosu pomidorowego
20 gramów parmezanu
Wykonanie
Ciasto francuskie można kupić lub jeśli się woli to samemu upiec. Gdy już mamy ciasto wałkujemy je w prostokąty, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy serem oraz oregano.
Na tym kładziemy salami i szynkę, w rzędach naprzemiennie zaczynając od salami. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon.
Zamykamy końce i kładziemy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy sosem pomidorowym, parmezanem i oregano.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.