Łatwy przepis na szybkie ciasteczka z dżemem – Lepiej go zapisz, bo tak dobrych nie kupisz w sklepie.
Z naszym prostym i szybkim przepisem na domowe ciasteczka przygotujesz deser, który będzie smakował obłędnie dzięki dodatkowi w postaci waszego ulubionego dżemu.
Masło wyjęte wcześniej z lodówki utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i skórką z pomarańczy. Do masy dodaj przesianą mąkę. Całość wyrób na gładką masę. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkuj, aby uzyskać prostokątny kształt.
Z rulonu odkrajamy mniejsze ruloniki, które będą naszymi ciasteczkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Drugi płat ciasta rozwałkuj i postępuj tak samo (pkt 5-7). Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej ruloniki Piecz ciasteczka przez 20 minut.