Łatwy przepis na szybkie ciasteczka z dżemem – Lepiej go zapisz, bo tak dobrych nie kupisz w sklepie.
10 557
Ciasteczka z dżemem. Sklepy zamknięte, a w domu nie ma nic na ząb?
Z naszym prostym i szybkim przepisem na domowe ciasteczka przygotujesz deser, który będzie smakował obłędnie dzięki dodatkowi w postaci waszego ulubionego dżemu.
Składniki:
mąka pszenna: 250 gram
masło: 120 gram
cukier: 1 łyżka lub więcej
cukier waniliowy: 10 gram
kwaśna śmietana: 125 gram
dżem (dowolny smak): 100 gram
cukier puder
starta skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Masło wyjęte wcześniej z lodówki utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i skórką z pomarańczy. Do masy dodaj przesianą mąkę. Całość wyrób na gładką masę. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkuj, aby uzyskać prostokątny kształt.
Ciasto krój wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości 6-8cm. Na brzegu każdego kawałka wyłóż dżem, następnie zwijaj delikatnie ciasto w ciasny rulon.
Z rulonu odkrajamy mniejsze ruloniki, które będą naszymi ciasteczkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Drugi płat ciasta rozwałkuj i postępuj tak samo (pkt 5-7). Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej ruloniki Piecz ciasteczka przez 20 minut.
Gotowe, ciepłe i pachnące ciasteczka można posypać cukrem pudrem.