Doskonały smak i mięso pozostają soczyste, cały sekret tkwi w tej marynacie. Kurczak z musztardą i śmietaną: Przepis.

Doskonały i szybki obiad z kurczaka i kremowego sosu musztardowego. Szybko przygotowane jedzenie dla całej rodziny o fantastycznym smaku.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 kawałek cebuli
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 2 łyżki zwykłej musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
  • Opcjonalnie – grzyby

Marynata mięsna:

  • 1-2 łyżki przypraw curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Myjemy i suszymy kurczaka. Mięso kroimy na kawałki tej samej wielkości.

Dodamy wszystkie potrzebne nam składniki do marynaty. Odstaw do lodówki na 2 godziny. W ten sposób możesz marynować mięso przez całą noc. Cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, aż olej rozgrzeje się na patelni.

Dodaj startą marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki (jeśli ich używasz), mięso na grubej tarce. Wszystko smażymy na małym ogniu. Posyp łyżką mąki pszennej i krótko podsmaż.

Następnie zalej mięso gorącą wodą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dusić na wolnym ogniu, a na koniec dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj musztardę. Gotujemy wszystko razem przez kolejną minutę, aby zmniejszyć sos.

Jako dodatek możesz podać placki ziemniaczane, ryż lub klasyczne puree ziemniaczane. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!