Ciasto mleczna kanapka – Przekonaj się, jakie to smaczne. Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pojedynczo każde żółtko, po łyżce cukru, obu mąk oraz kakao. Wszystko razem mieszamy mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być podobne do gęstej śmietany, której kolor jest ciemnoczekoladowy.

Jeżeli ciasto wydaje się być za jasne możemy dodać jeszcze troszkę kakao. Tak przygotowane ciasto wylewamy na papier do pieczenia, który jest ułożony na dnie blachy do pieczenia. Wyrównujemy ciasto po całości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut, do uzyskania suchego patyczka.

Następnie przygotowujemy krem/ masę.

Do mleka 3,2% dodajemy cukier, stawiamy w naczyniu na małym gazie i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru, pamiętajmy żeby nie doprowadzić do wrzenia mleka!

W drugiej misce ucieramy masło z mlekiem w proszku, do którego stopniowo dolewamy przestudzone mleko z cukrem. Wszystko razem mieszamy tak aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Masa jest gotowa! Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, przestudzamy i następnie dzielimy go na pół.

Na jedną część wykładamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem i wylewamy przygotowaną polewę. Polewę przygotujemy poprzez rozpuszczenie masła z czekoladą w małym rondelku na gazie.

Tak przygotowane ciasto mleczna kanapka możemy włożyć do lodówki, ale możemy je od razu pokroić i się częstować. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!