Ciastka „Minutka” z notatnika mojej babci – kilka chwil i gotowe. Zaskoczę Cię tym przepisem

Nie trudno się domyślić, że nazwa ciasteczek wzięła się z tego, że ich przygotowanie jest błyskawiczne.

Dodając do tego fakt, że te ciasteczka z dżemem są przepyszne, słodkie i pięknie wyglądają – mamy przepis na deser idealny.

Składniki:

  • mąka pszenna – 350 g
  • masło – 120 g
  • kwaśna śmietana – 100 g
  • cukier – 50 g
  • jajko – 1 szt
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • dowolny dżem – do nadzienia ciastek

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać przez sito do miski. Schłodzone masło trzeba natomiast zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z mąką – utrzeć w „okruchy”. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Jajko należy wbić do osobnej miski. Dodać do niego śmietanę i cukier, mieszać trzepaczką aż do powstania białej piany.

Do miski z wymieszanym jajkiem, śmietaną i cukrem należy dodać sól oraz sodę oczyszczoną. Całość trzeba wlać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie (3-4 mm) prostokąty. Następnie rozdzielić ciasto na małe kwadraty (ok. 5×5 cm). Na środku każdego takiego kwadratu należy umieścić odrobinę dżemu.

Kwadraty należy składać, łącząc ze sobą przeciwległe końce i formując w ten sposób zawinięte ciasteczka. Gotowe ciastka należy wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem.

Ciasteczka należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!