Gotowym skarbem wiosną są jasnozielone pędy świerka, niezwykle bogate w witaminę C. Koniecznie przeczytaj.

Ta witamina wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm, a także daje siły i energię.

Nie tylko pomaga ono zwalczać stres i zaburzenia równowagi psychicznej lub fizycznej, ale, dzięki ślinie, świerk pozytywnie wpływa na drogi oddechowe. Pomaga on także przy astmie, kaszlu i nieżyciu nosa, a także łagodzi bóle mięśni i stawów. Sprawdź, w jaki sposób świerkowe pędy mogą wpłynąć korzystnie na Twoje zdrowie.

Kiedy i jak zbierać pędy świerku?

Wiosną, na każdym świerku możemy znaleźć świeże, jasnozielone gałązki – to właśnie młode pędy. Ich zbieranie najlepiej przeprowadzać od kwietnia do czerwca, jednak w ciepłych miejscach pojawiają się one już wcześniej, natomiast na wyższych stanowiskach później.

Najlepiej zbierać najmniejsze pędy maksymalnie do 5 cm, a najlepiej około 3 cm, ich igły jeszcze nie są kłujące. Przycinanie lub łamanie pędów powinno być przeprowadzane ostrożnie i zawsze tylko kilka pędów z jednego drzewa. Nigdy nie powinno się zrywać całych gałęzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie zbieranie pędów w lesie jak najdalej od dróg, przy suchej pogodzie.

Przepis na syrop z pędów świerku

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów świerku
  • 2 kg cukru
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  1. Przygotuj młode pędy świerku, oczyść je z liści i gałązek.
  2. W garnku zagotuj 1,5 litra wody, wsyp pędy świerku i gotuj przez około 20 minut.
  3. Następnie odcedź płyn i przelej go z powrotem do garnka.
  4. Dodaj 2 kg cukru do garnka i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.
  5. Gotuj miksturę na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje i będzie miał gęstość karmelu.
  6. Odstaw syrop do ostygnięcia.
  7. Przelej syrop do słoików i szczelnie zamknij. Syrop można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
  8. Syrop można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub dodawać do herbaty, napojów, ciasta czy deserów.

Przepis na miód z pędów świerku

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów świerku
  • 3 litry wody
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj młode pędy świerku, oczyść je z liści i gałązek.
  2. W garnku zagotuj 3 litry wody, wsyp pędy świerku i gotuj przez około 20 minut.
  3. Następnie odcedź płyn i przelej go z powrotem do garnka.
  4. Dodaj 2 kg cukru do garnka i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.
  5. Gotuj miksturę na małym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop zgęstnieje i będzie miał konsystencję miodu.
  6. Odstaw syrop do ostygnięcia.
  7. Przelej miód do słoików i szczelnie zamknij. Miód można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
  8. Miód z pędów świerku ma delikatny, orzechowy smak i jest bogaty w witaminę C, świetnie sprawdzi się jako naturalny dodatek do herbaty czy jako składnik wypieków.

Zarówno miód, jak i syrop z młodych pędów świerku to prawdziwe bogactwo zdrowia prosto z natury. Jeden i drugi można wykonać w domu w dosyć podobny sposób. Pamiętaj o tym, żeby zbierać pędy z dala od dróg i zanieczyszczeń, oraz tylko zdrowych i nieuszkodzonych gałązek. Wówczas uzyskasz najlepszy efekt i będziesz mieć pewność, że składniki są możliwie jak najbardziej ekologiczne.

error: Treść zabezpieczona !!