Do garnka wkładamy orzechy, liście, goździki i cynamon. Zalewamy wodą.
Gdy całość zacznie się gotować, przykrywamy przykrywką i zmniejszamy grzanie. Gotujemy przez około dziesięć minut.
Po tym czasie wyłączamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Na tym etapie mieszanka ma ciemny kolor, gdyż orzechy zabarwiły wodę.
Studzimy wywar, a później przecedzamy go przez sitko. Przelewamy do przygotowanego wcześniej szklanego kubka. Następnie do wywaru dodajemy ocet i oliwę, które wygładzają włosy i zapobiegają tworzeniu się łupieżu. Gotowy produkt nie musi być przechowywany w lodówce. Można trzymać go w szafce łazienkowej do momentu wykorzystania.
Kurację możemy stosować od dwóch do trzech razy w tygodniu. Nakładamy na włosy wmasowując mieszankę dłońmi lub aplikując ją przy pomocy sprayu. Po dziesięciu minutach myjemy włosy szamponem i dokładnie spłukujemy całość ciepłą wodą.
Przygotowany naturalny produkt może być z powodzeniem stosowany przez kobiety, mężczyzn i dzieci. Zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je od nasady po końce i zapobiega pojawianiu się łupieżu. Cebulki stają się grubsze, włosy silniejsze, a przy tym pięknie nabłyszczone.