Cudownie pachnący, niezwykle smaczny likier miętowy: oto przepis, który wymaga tylko 4 składników i prostego przygotowania – idealny na każdą uroczystość.

Każdy, kto spróbuje tego domowego likieru miętowego, poprosi Cię o przepis, ponieważ jest niesamowicie pyszny. To właśnie robi mój mąż w domu, a także nasi sąsiedzi często to zamawiają.

Przepis zawiera:

  • 300 g cukru pudru
  • 500 ml wódki
  • 200 ml wody
  • 30 – 40 g świeżej mięty

Instrukcje przygotowania:

  1. Zacznij od odrywania liści z 5-6 dużych gałązek mięty i umieść je w pojemniku o pojemności jednego litra.
  2. Następnie zalej liście wódką i zamknij pojemnik, dokręcając pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez około tydzień, pamiętając o regularnym mieszaniu liści.
  3. Po upływie tego czasu wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i ugotuj syrop. Pozwól mu ostygnąć.
  4. Przecedź nalewkę miętową przez sitko do czystego pojemnika i wymieszaj z ostudzonym syropem.
  5. Teraz możesz przelać likier do butelki i przechowywać go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez co najmniej miesiąc.

Po miesiącu likier będzie gotowy, ale im dłużej poczekasz, tym lepiej smakuje. Będzie on prawdziwą gwiazdą każdej imprezy! Na zdrowie! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!