Cudownie pachnący, niezwykle smaczny likier miętowy: oto przepis, który wymaga tylko 4 składników i prostego przygotowania – idealny na każdą uroczystość.
27
Każdy, kto spróbuje tego domowego likieru miętowego, poprosi Cię o przepis, ponieważ jest niesamowicie pyszny. To właśnie robi mój mąż w domu, a także nasi sąsiedzi często to zamawiają.
Przepis zawiera:
300 g cukru pudru
500 ml wódki
200 ml wody
30 – 40 g świeżej mięty
Instrukcje przygotowania:
Zacznij od odrywania liści z 5-6 dużych gałązek mięty i umieść je w pojemniku o pojemności jednego litra.
Następnie zalej liście wódką i zamknij pojemnik, dokręcając pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez około tydzień, pamiętając o regularnym mieszaniu liści.
Po upływie tego czasu wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i ugotuj syrop. Pozwól mu ostygnąć.
Przecedź nalewkę miętową przez sitko do czystego pojemnika i wymieszaj z ostudzonym syropem.
Teraz możesz przelać likier do butelki i przechowywać go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez co najmniej miesiąc.
Po miesiącu likier będzie gotowy, ale im dłużej poczekasz, tym lepiej smakuje. Będzie on prawdziwą gwiazdą każdej imprezy! Na zdrowie! 🙂