Mięso z karkówki w domowym lechu z plackami ziemniaczanymi. Sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 4 grubsze plastry karkówki
  • sól dla smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki cząbru/przyprawy
  • smalec do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka domowej zupy jarzynowej(lub kupione, bez jajek i kiełbasy)
  • 1-2 łyżki ketchupu – domowej roboty (lub puree i szczypta cukru)
  • bulion lub woda do podlewania
  • ziemniaki
  • 500 g ziemniaków
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 ml gorącego mleka
  • sól dla smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Oczyszczone mięso posolić i przyprawić z obu stron. Włączyć piekarnik na 170°C dół/góra. Mięso lekko postukać pięścią, aby przyprawy nie opadły i szybko podsmażyć na smalcu na rozgrzanej patelni. Odłóż na bok w naczyniu do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Cebulę pokrojoną w ząbki podsmażamy na patelni.

Przekładamy do mięsa i zalewamy lecho (jeżeli nie macie domowego lecho, użyjcie zakupionego lecho warzywnego). Dodać ketchup lub puree ze szczyptą cukru, zalać niewielką ilością bulionu lub wody i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy powoli przez ok. 90 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie, polewając według uznania, ale zazwyczaj nie jest to konieczne, potrzebujemy miękkiego mięsa w grubych warzywach. Przed końcem pieczenia przygotować masę na placki ziemniaczane. Oczyścić ziemniaki, zetrzeć je na drobnej tarce i odcisnąć z nich wodę. Włożyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajka i zagęścić mąką według uznania.

Gotowe miękkie mięso zostawiamy pod przykryciem w wyłączonym piekarniku i smażymy placki ziemniaczane na większej warstwie smalcu. Usmażone układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podajemy po 2 kawałki karkówki na porcję, zalewamy mieszanką lecho i przykrywamy ziemniaki.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!