Pyszne mięso pieczone w folii – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Sprawdzony przepis
275
Samodzielne przyrządzenie pieczonego mięsa jest o wiele zdrowszą alternatywą do tego co możemy zakupić w sklepie a w dodatku to bardzo proste.
Mięso przygotowane z poniższego przepisu świetnie będzie nadawać się jak ciepły posiłek jak i jako zamiennik klasycznej wędliny na kanapce.
Potrzebne produkty:
1 kg mięsa (wieprzowego/jagnięcego, wołowego, itd.)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka papryki
1 łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oleju roślinnego
dodatkowo można dodać 1 łyżeczkę chmielu Suneli
folia aluminiowa
Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od przeciśnięcia ząbków czosnku przez praskę i wsypania do miski. Następnie dodajemy pozostałe produkty oprócz mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowane mięso myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego a następnie nacieramy przygotowaną marynatą.
Potem zawijamy w dwie warstwy foli aluminiowej i odkładamy do lodówki na czas 2 godzin. Po tym czasie przekładamy mięso do blaszki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia wynosi 1 godzinę. Po upływie czasu wyjmujemy formę z piekarnika aby zdjąć z mięsa folię i ponownie włożyć do piekarnika na kwadrans.
Serwujemy zgodnie z własnymi preferencjami. Smacznego!