Mięso marynowane z cebulą – Hit na każdym przyjęciu. Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

Przygotowując wieprzowinę często stosujemy tradycyjne przepisy. Smażymy ją, pieczemy, dusimy i  chcemy przy tym koniecznie odtworzyć smak, który serwowała nam babcia.

A czy można inaczej? Czy przystawka w postaci gotowanej wieprzowiny będzie równie mile widziana w Waszych domach? Zapewniam, że warto spróbować, bowiem gwarancja smaku jest zapewniona.

Kluczem do sukcesu jest niewątpliwie marynata, bo to dzięki niej smak potrawy będzie niepowtarzalny!

Co ważne, danie nie jest trudne w przygotowaniu, jedyne na co należy zwrócić szczególną uwagę, to właśnie marynata, która powinna nasycić mięso. W zależności od preferencji można spokojnie zamienić wieprzowinę na wołowinę, a kolendrę na np. natkę pietruszki, koperek czy bazylię.

Składniki:

  • mięso wieprzowe – 500g
  • pieprz ziarnisty – 3 szt. (3 ziarenka)
  • gozdziki – 4 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • cebula – 3 szt.
  • kolendra – 1 pęczek
  • papryczka chili – jedna szt.
  • woda – 50 ml
  • sok z cytryny – 90 ml
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
  • majeranek 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki – jedna łyżeczka
  • ostra mielona papryka – 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mięso umieść w garnku z wrzącą wodą. Dodaj  ziarna pieprzu, liście laurowe, jedną cebulę oraz goździki. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny, a następnie dodaj soli i wydłuż czas gotowania o kolejne 10 minut. Po tym czasie wykonaj delikatne nacięcie i sprawdź odcień soku wypływającego z mięsa.

Jeżeli jego kolor jest przezroczysty, oznacza to, iż mięso jest już gotowe do wyjęcia. Jeżeli natomiast kolor soku będzie czerwony należy gotować jeszcze przez kilka minut, po czym ponownie wykonać nacięcie.

W czasie gotowania mięsa wykonaj marynatę. W tym celu wymieszaj 50 ml wody z olejem, sokiem z cytryny (możesz użyć limonki) i octem balsamicznym. Dodaj sól i cukier oraz pozostałe przyprawy. Cebulę pokrój wedle uznania, w plasterki lub półksiężyce.

Ugotowane mięso pokrój w plasterki oraz umieść w misce układając je naprzemiennie z cebulą. Całość zalej marynatą, po czym przykryj szczelnie folią spożywczą.

Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na minimum 4 h (wówczas co jakiś czas przemieszaj plastry mięsa), a najlepiej na całą noc. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, oczyść z nasion i drobno posiekaj.

Mięso podawaj na talerzu udekorowane gałązkami ziół i uprzednio posiekaną papryczką, Bon appetit!

error: Treść zabezpieczona !!