Przepis na mięso idealne. Dosłownie rozpływa się w ustach – goście będą zaskoczeni
95
To świetny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni wiele czasu, a lubią dobrze zjeść. Spróbuj naszego pomysłu na mięso idealne.
Jakich składników potrzebujemy?
kilogram mięsa, może to być np. wieprzowina
400 g cebuli
100 g masła klarowanego
50 ml wody
trzy ząbki czosnku
dwie łyżeczki soli
półtorej łyżeczki pieprzu
Jak przygotować mięso?
Najpierw mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na spore kawałki i wrzucić do garnka. Kolejnym krokiem jest obieranie cebuli i pokrojenie na półpierścienie. Cebulę równomiernie rozkładamy na wierzchu mięsa, a potem dokładamy 100 gramów klarowanego masła, całość zalewamy wodą.
Danie przykrywamy i kładziemy na kuchence na średnim ogniu. Potrawę dusimy przez godzinę, po tym czasie dodajemy pieprz i sól oraz posiekany czosnek. Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez maksymalnie dwie godziny. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoika, a następnie do lodówki i wyciągamy, kiedy mamy na nie ochotę.
Dodatkiem do tak przygotowanego mięso może być np. surówka ze świeżych warzyw.