Wiejski garnek, zwany także chłopskim garnkiem, to bardzo sycące i odżywcze danie, bazujące na warzywach, które każdy posiada w domu. Przepis wart zapisania.

Wiejski garnek to pomysł na przepis szybki, prosty i taki, który pomoże Ci pozbyć się resztek z lodówki. Do jego przygotowania potrzebne będą warzywa i mięso. Wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Wiejski garnek babci, to przepis który smakuje wyśmienicie i rozgrzewa. Składniki takie jak: ziemniaki, papryka, czosnek, cebula czy mięso łączą się, tworząc niesamowity, wyjątkowy smak. Będzie to przepis, który na stałe zagości na Twoim stole. Goście będą oczarowani jego prostota i smakiem.

Składniki:

  • 3 szt. marchewki
  • 2 szt. cebuli
  • 550 g ziemniaków
  • 2 szt. zielonej papryki
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 2 szt. pomidorów
  • 400 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 770 g gotowanego mięsa
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • pół łyżeczki mięty
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Myjemy i czyścimy czerwoną i zielone papryki, marchewkę oraz cebule, a następnie grubo je siekamy. Ziemniaki i pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.

Najlepiej do wiejskiego garnku sprawdzi się głęboka patelnia, albo rondel. Rozgrzewamy na nim olej roślinny i wsypujemy cebulę z marchewką. Kiedy dobrze się zeszklą należy dodać zielone i czerwoną paprykę, chwilę potrzymać na ogniu, a następnie dodać pieczarki. Całość należy co jakiś czas mieszać.

Następnie na rondel kładziemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Następnie należy dodać ziemniaki, wcześniej pokrojone w drobną kosteczkę i dalej gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Czekamy aż warzywa same puszczą soki. Ząbki czosnku obieramy i lekko siekamy – dodajemy do gotującej się potrawki.

Gdy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy przecier pomidorowy i sos. Całość należy ponownie wymieszać. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyczuwalny będzie zapach przypraw.

Następnie dodajemy ugotowane wcześniej mięso, zalewamy je litrem wody, mieszamy i dalej gotujemy. Potrawka jest gotowa kiedy warzywa będą całkowicie miękkie a sos zgęstnieje.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!