Wiejski garnek babci, to przepis który smakuje wyśmienicie i rozgrzewa. Składniki takie jak: ziemniaki, papryka, czosnek, cebula czy mięso łączą się, tworząc niesamowity, wyjątkowy smak. Będzie to przepis, który na stałe zagości na Twoim stole. Goście będą oczarowani jego prostota i smakiem.
Myjemy i czyścimy czerwoną i zielone papryki, marchewkę oraz cebule, a następnie grubo je siekamy. Ziemniaki i pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Najlepiej do wiejskiego garnku sprawdzi się głęboka patelnia, albo rondel. Rozgrzewamy na nim olej roślinny i wsypujemy cebulę z marchewką. Kiedy dobrze się zeszklą należy dodać zielone i czerwoną paprykę, chwilę potrzymać na ogniu, a następnie dodać pieczarki. Całość należy co jakiś czas mieszać.
Następnie na rondel kładziemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Następnie należy dodać ziemniaki, wcześniej pokrojone w drobną kosteczkę i dalej gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Czekamy aż warzywa same puszczą soki. Ząbki czosnku obieramy i lekko siekamy – dodajemy do gotującej się potrawki.
Gdy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy przecier pomidorowy i sos. Całość należy ponownie wymieszać. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyczuwalny będzie zapach przypraw.
Następnie dodajemy ugotowane wcześniej mięso, zalewamy je litrem wody, mieszamy i dalej gotujemy. Potrawka jest gotowa kiedy warzywa będą całkowicie miękkie a sos zgęstnieje.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.