Mięsko pod kołderką – idealny pomysł na zdrowe i sycące danie dla całej rodziny. Super przepis

Mięso pod kołderką to idealny pomysł na zdrowe i sycące danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
  • około 3 pomidory, w zależności od wielkości,
  • 3 cebule,
  • około 4 ziemniaki,
  • około 5 ząbków czosnku,
  • około 250 g sera,
  • zioła do smaku,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, które należy posolić oraz popieprzyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę po obraniu pokroić w krążki.

Pomidory umyć i pokroić na półpierścienie. Ser należy zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Ulubione zioła do smaku opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę.

Blachę do pieczenie wysmarować olejem i układać kolejno warstwy: mięso, cebula, ziemniaki, pomidory wysmarowane majonezem. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec około 45 minut w temp. 200 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!