Mielony kotlet z kurczaka w stylu Cordon bleu. Oto Instrukcja przygotowania.
50
Składniki
500 g mielonego kurczaka
1 jajko
50 ml śmietanki kremówki
łyżka musztardy
łyżeczka mielonej papryki
1 cebula dymka (drobno posiekana)
około 2-3 łyżek bułki tartej
łyżki zwykłej mąki
sól
pieprz
plasterki sera
plasterki szynki
jajko
mąka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i doprawić. Włóż do lodówki na godzinę. Następnie ponownie zagniatamy mięso i wyjmujemy kawałki, które spłaszczamy na cienkie placki. Dobrze jest to zrobić na desce posypanej mąką lub w mokrej dłoni.
Umieść szynkę i ser na cienkim kotlecie i dodaj mniej więcej taki sam kotlet mięsny. Dociśnij i obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z różnie przygotowanymi ziemniakami.