Pyszne pieczone kotlety z twarogiem z mięsa mielonego. Znikają ze stołu w kilka chwil – Sprawdzony przepis

Któż z nas nie lubi klasycznych kotletów mielonych? To idealna potrawa na obiad z ziemniakami czy frytkami i surówką.

Niestety smażone na oleju, mimo wszystko są dość tłuste. Dlatego koniecznie wypróbuj nasz nowy, rewelacyjny, smakowity, a do tego lekkostrawny przepis. Zawdzięcza to bardzo powszechnemu składnikowi, który niekoniecznie kojarzy nam się w połączeniu z mięsem.

Pozytywnie zaskoczy Cię także sam sposób wykonania, w piekarniku zamiast na patelni. A zatem do dzieła, zerknij na poniższy przepis i przygotuj go koniecznie!

Składniki:

Na kotleciki potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • 50 g bułki tartej
  • 50 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • łyżeczka soli
  • czarny, mielony pieprz (wedle uznania)

Do wykonania sosu potrzebujesz:

  • 30 g masła
  • 150 g śmietany
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg dodaj do miski. Wymieszaj mikserem. Dodaj jajka, mięso, przyprawy i porządnie zmiksuj. Cebulę i czosnek obierz, a następnie rozdrobnij w blenderze i dodaj do mięsnej masy.

Bułkę tartą wymieszaj z wodą w osobnej misce i dodaj do masy z mięsa. Blachę nasmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką uformuj kotlety i ułóż je obok siebie na blasze do pieczenia. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C i piecz przez 30-35 minut.

W tym czasie włóż masło do garnka, dodaj mąkę dopiero, gdy się rozpuści i wymieszaj. Podsmaż przez ok 2 minuty na małym ogniu i zalej wodą. Dodaj śmietanę, sól i pozostałe przyprawy. Wymieszaj trzepaczką i całość gotuj przez 4 minuty.

Kotlety wyjmij z piekarnika i polej przygotowanym sosem. Możesz też dodać go do wybranych dodatków, takich jak ugotowany ryż, kasza czy ziemniaki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!