Niestety smażone na oleju, mimo wszystko są dość tłuste. Dlatego koniecznie wypróbuj nasz nowy, rewelacyjny, smakowity, a do tego lekkostrawny przepis. Zawdzięcza to bardzo powszechnemu składnikowi, który niekoniecznie kojarzy nam się w połączeniu z mięsem.
Pozytywnie zaskoczy Cię także sam sposób wykonania, w piekarniku zamiast na patelni. A zatem do dzieła, zerknij na poniższy przepis i przygotuj go koniecznie!
Na kotleciki potrzebujesz:
Do wykonania sosu potrzebujesz:
Twaróg dodaj do miski. Wymieszaj mikserem. Dodaj jajka, mięso, przyprawy i porządnie zmiksuj. Cebulę i czosnek obierz, a następnie rozdrobnij w blenderze i dodaj do mięsnej masy.
Bułkę tartą wymieszaj z wodą w osobnej misce i dodaj do masy z mięsa. Blachę nasmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką uformuj kotlety i ułóż je obok siebie na blasze do pieczenia. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C i piecz przez 30-35 minut.
W tym czasie włóż masło do garnka, dodaj mąkę dopiero, gdy się rozpuści i wymieszaj. Podsmaż przez ok 2 minuty na małym ogniu i zalej wodą. Dodaj śmietanę, sól i pozostałe przyprawy. Wymieszaj trzepaczką i całość gotuj przez 4 minuty.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.