Miękka i soczysta rolada z mielonego mięsa – Doskonale trzyma się nawet bez bułki tartej.

Doskonała rolada z mięsa mielonego, którą możesz podawać na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • mleko, czosnek
  • 1 łyżeczka dowolnej przyprawy do smaku (może być prowansalska, pieczona papryka)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • musztarda (lub keczup)
  • tarty ser
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Ja przygotowuje tą roladę dzień wcześniej.

Wystarczy wymieszać mięso mielone z odrobiną mleka (około 100 ml). Dopraw do smaku czarnym pieprzem i czosnkiem. Wymieszać i zamarynować na zimno. Mięso solimy tylko w minimalnym stopniu.

Następnego dnia dzielimy mięso na dwie połówki. Mięso uformować na dwa płaskie prostokąty i natrzeć musztardą, ułożyć warstwę sera.

Zacznijmy ostrożnie przewijać. Nie ma znaczenia, jeśli nie wyjdzie idealnie. Po wykończeniu rozerwane miejsca można łatwo naprawić – ciasto jest bardzo plastyczne. Teraz kładziemy obie rolki na kartce papieru. Robię to kładąc talerz pod stołem.

W ten sposób udało mi się ułożyć rolady na talerz.

Teraz z wierzchu smarujemy kwaśną śmietaną – śmietanki nie trzeba oszczędzać, świetnie smakuje na roladzie.

Rozsmaruj na całej powierzchni i możesz wstawić do piekarnika.

Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!