Nie może go zabraknąć na żadnej uroczystości, oto przepis: Legendarny metrowiec od mojej mamy.

Metrowiec jest dość znanym i popularnym ciastem. Połączenie dwóch rodzajów ciast oraz kremu wygląda bardzo spektakularnie, a smakuj jeszcze lepiej. Znam kilka przepisów na przygotowanie tego deseru, ale zawsze wracam do tego – najlepszy przepis na „metrowiec” według naszej mamy.

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 10 łyżeczek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao do smaku

Krem: 

  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu
  • 250 g masła
  • czekolada do polania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Oddziel białka i żółtka. Ubij żółtka z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj olej i ciepłą wodę. Ubij sztywną pianę z białek.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami i dodaj mąkę. Połowę jasnego ciasta wlej do wysmarowanej np. masłem i posypanej odrobiną mąki blachy. Do reszty ciasta dodaj kakao i wymieszaj.

Ciasto wlej do drugiej formy i piecz oba w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Po upieczeniu wyjmij ciasta z foremki i pozwól im ostygnąć. Schłodzone pokrój w cienkie „kromki”.

Z mleka, cukru, wanilii oraz budyniu w proszku, ugotuj gęsty budyń. Ostudź go. Masło ubijaj mikserem, stopniowo dodawaj budyń i ubijaj, aby uzyskać gładką masę. Przygotowanym kremem smaruj i sklejaj na przemian kawałki jasnego i ciemnego ciasta . Możesz też posmarować odrobiną kremu wierzch i boki deseru.

Wstaw do lodówki na godzinę, a po tym czasie polej wierzch rozpuszczoną czekoladą. Tnij ciasto ostrym nożem zamoczonym w gorącej wodzie – skośnym cięciem, aby ciasto wyglądało pięknie! Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!