Jest miękkie jak wata i niesamowicie smaczne: Przygotuj to puszyste ciasto maślane.

Aromatyczne, maślane paluchy. Przygotuj je według tego przepisu, a będziesz zachwycona! Robię je regularnie, to doskonały, sprawdzony przepis, który nie ma sobie równych wśród słonych przekąsek!

Potrzebujesz:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml oleju
  • 2 białka jaj
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 800 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • masło
  • 2 żółtka + 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko z ciepłą wodą, wsyp drożdże, dodaj cukier, olej, białka i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Następnie lekko nasmaruj dłonie olejem i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wetrzyj trochę oleju w dłonie i uformuj nimi ciasto. Pokrój je na 10 części. Uformuj w kule, które potem dłońmi rozciągnij tworząc cienki naleśnik. Każdy kawałek posmaruj masłem, zwiń w rulony i odłóż na bok.

Tak przygotowane ciasto ułóż na talerzu obok siebie, przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na 15 minut. Następnie wymieszaj 2 żółtka z olejem. Zwiń rulony dookoła swojej osi, posmaruj żółtkami i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut w zależności od mocy piekarnik.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!