Domowej roboty skuteczna maść – Receptura naszych dziadków, która skutecznością przewyższa drogie leki.

Smalec to produkt, który od dawna wykorzystywany jest w kuchni. Jest to tłuszcz zwierzęcy, który można wykorzystać do smażenia, ale również spożywać bezpośrednio.

Ma wyższą temperaturę spalania niż oleje roślinne i nie wytwarza rakotwórczych substancji podczas jego podgrzewania. W wielu regionach Polski smalec uchodzi za przysmak. Często jest przyrządzany z karmelizowaną cebulką lub z jabłkiem i podawany na chrupiącej pajdzie chleba razem z ogórkami kiszonymi.

Idealnie nadaje się na przystawkę przed głównym daniem. Jednak już od kilku pokoleń wiadomo, że smalec wykazuje również właściwości prozdrowotne. W pierwszej chwili wydaje się to niemożliwe z uwagi na to, że tłuszcze odzwierzęce mogą nieść ze sobą ryzyko wielu chorób.

W przypadku spożywania znacznych ilości mogą przyczynić się do występowania chorób krążenia. Ale smalec może zostać zastosowany nie tylko jako danie kulinarne. Może być on również używany jako pewnego rodzaju kosmetyk, który poprawi stan naszej skóry.

Smalec – uelastycznia skórę, nawilża oraz leczy

Kwasy tłuszczowe zawarte w smalcu mogą zrobić wiele dobrego dla naszej skóry, szczególnie dla skóry suchej i mało elastycznej. Szybko wnikają one nawet w najgłębsze warstwy naszej skóry, skutecznie przywracając jej delikatność i odpowiednie nawilżenie.

Dodatkowo przyspieszają gojenie się niewielkich urazów i zadrapań, dlatego też smalec idealnie sprawdzi się jako lekarstwo dla osób walczących z egzemą i atopowym zapaleniem skóry. U osób zdrowych smalec działa przeciwzmarszczkowo i opóźnia starzenie się skóry.

Smalec – leczenie infekcji górnych dróg oddechowych

Nasi dziadkowie i babcie bardzo często wykorzystywali smalec do leczenia różnych infekcji. Zapalenie oskrzeli starali się wyleczyć przy pomocy okładów z liści kapusty oraz smarowania chorej osoby smalcem. Żeby wzmocnić działanie smalcu bardzo często stosowano również mocne alkohole, na przykład domowej roboty brandy.

Taka mieszanka nie tylko dobrze rozgrzewała, ale również przyspieszała proces wychodzenia z choroby. Dobrze sprawdzała się również w leczeniu kaszlu, dlatego czasem była wykorzystywana u astmatyków.

Smalec – idealny na bóle i stany zapalne stawów

Smalec zwierzęcy bardzo dobrze pomaga łagodzić bóle kostno-stawowe. Będzie bardzo dobrym lekarstwem dla osób cierpiących na artretyzm lub reumatyzm. W tym celu można na przykład stosować maść wykonaną ze smalcu z dodatkiem kwiatów nagietka.

Do przygotowania maści potrzebujemy garść suszonych nagietków oraz pół kilograma smalcu. Smalec należy roztopić, a następnie zalać nim kwiaty i przykryć na około 24 godziny. Podgrzewanie smalcu dobrze jest powtórzyć kilka razy, tak żeby kwiaty uwolniły do smalcu wszystkie swoje dobroczynne składniki.

Na zakończenie miksturę przelewamy przez gazę lub sito o gęstych oczkach. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku. Oprócz nagietka do mikstury możemy użyć również innych ziół. Idealnie sprawdzą się liście laurowe, rumianek czy nawet cebula.


error: Treść zabezpieczona !!