Oto trik szefa kuchni na pyszne kawałki kurczaka, które wychodzą zawsze miękkie, a mięso nigdy nie wysycha

Przepis na kruche i delikatne mięsko? Koniecznie musisz wypróbować tego! Na pewno się w nim zakochasz i na zawsze zagości w Twoim domu.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka około – 0,5 kg

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego;
  • jedno białko z jajka;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny lub octu ryżowego.

Sos do kurczaka:

  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżka octu jabłkowego, soku z cytryny lub octu ryżowego;
  • 1 łyżka nasion sezamu;
  • 4 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Mięso umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki (paski, kostka – według uznania).

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i wrzucić do niej mięso. Zwróć uwagę na to aby całe mięso było zanurzone (inaczej nie zamarynują się porządnie). Tak zamarynowane mięso musi leżeć co najmniej 30 minut do godziny czasu. Wtedy jest gotowe do smażenia.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wrzuć mięso i smaż aż kurczak zrobi się złocisty i miękki. Nie smaż zbyt długo (wtedy zrobi się gumowaty i twardy)

Przygotuj sos z podanych wyżej składników. Wystarczy je wszystkie wymieszać i odłożyć na dłuższą chwilę aby przeszły smakiem.

Tak przygotowany sos wlej do usmażonego mięska i na małym ogniu trzymaj jeszcze przez kilka minut.

error: Treść zabezpieczona !!