Cukinia z przepisu mojej mamy, której od razu warto zrobić więcej. Smakuje obłędnie. Oto przepis

Czas kiedy lato dobiega końca i powoli rozpoczyna się jesień bardzo mocno większości z nas kojarzy się z przygotowywaniem zimowych zapasów.

To wtedy właśnie zbieramy ostatnie zbiory warzyw i owoców prosto z ogródka. Jest to również czas robienia przetworów. Marynujemy swoje zbiory w słoikach by podczas zimy móc cieszyć się ich smakiem.

Oto przepis na marynatę, które z pewnością zachwyci każdego.

Marynowanym warzywem będzie cukinia, która jest wyjątkowa ponieważ nieco ostra zalewa sprawia, że jest nieco pikantna ale jednocześnie pozostaje chrupiąca.

Składniki

  • 1,2 kg cukinii,
  • 800 ml wody,
  • 125 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki stołowe octu,
  • 30 g soli,
  • 75 g cukru białego,
  • Jedna mała łyżeczka musztardy (najlepiej w proszku),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście porzeczki,
  • 4 liście wiśni,
  • 12 sztuk ziela angielskiego,
  • Jedna cała paczka chili,
  • Koperek,
  • Oprócz tego potrzebne będą słoiki oraz woda.

Sposób przygotowywania:

Krok 1.

W pierwszej kolejności należy przygotować słoiki. Należy je dokładnie umyć i osuszyć.

Następnie należy umyć również cukinię, osuszyć ją, a następnie pokroić wzdłużnie na paski mające nie więcej niż 8 cm, następnie należy przekroić cukinię tak aby powstały mniejsze ćwiartki.

Następnie do każdego słoika należy wsadzić jedną gałązkę koperku, po jednym listku porzeczki i wiśnie, trzy ziarna zioła angielskiego oraz po jednej małej i pokrojonej papryczki chili.

Następnie należy włożyć cukinię do przygotowanych wcześniej słoików. Należy wykonać to w taki sposób aby zmieścić ich jak najwięcej w jednym słoiku. Całość należy zaleć wrzątkiem i odstawić na około 10 minut.

Krok 2.

Osobno do średniej wielkości garnka należy wlać około 800 ml wody, dodać do niej cukier oraz sól. Następnie całość należy zagotować.

Gdy woda już się ugotuje należy dodać do niej koncentrat pomidorowy, a także musztardę w proszku. Gdy wszystko znajdzie się w garnku należy całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.

Krok 3.

Następnie z każdego słoika pojedynczo należy odlać wodę i dodać jedną łyżkę stołową octu. Następnie całość należy zaleć przygotowaną marynatą.

Każde ze słoików należy mocno zakręcić i postawić odwrócone do góry dnem, najlepiej pod przykryciem.

Tak przygotowana cukinia do jedzenia będzie nadawała się po dwóch dniach ale można ją spożywać się przez cały okres zimowy.

error: Treść zabezpieczona !!