Roladka marchewkowa – jedz nawet po 21.00 i nadal chudnij. Jem i nie boję się że przytyję

Z pewnością każda Pani domu ma w domu listę potraw na świąteczny stół. Na szczególną uwagę zasługują różnorodne przekąski. Jednak naszych gości jest coraz ciężej zaskoczyć.

Nasza rolada marchewkowa z pewnością zyska sympatię Twoich bliskich i przyjaciół. Jej piękny, ozdobny wygląd będzie konkurencją dla kolorowych sałatek i innych świątecznych przekąsek.

Ten pyszny i prosty w wykonaniu przepis to także źródło witamin! Roladę marchewkową można przygotować z użyciem nadzienia w wielu smakach. Będzie doskonale smakować zarówno na słono, jak i na słodko.

Ciasto marchewkowe po dodaniu cukru, rodzynek lub cynamonu może także stanowić samodzielne, aromatyczne danie. Koniecznie zaserwuj tę przekąskę w swoim domu!

Składniki na ciasto:

  • 750 gramów marchwi,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5 kurzych jaj,
  • 1 łyżka cukru (jeśli ciasto ma być przygotowanie do słodkiego nadzienia),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i przyprawy do smaku.

Składniki na nadzienie (słone):

  • 200 gramów twarogu,
  • 1 pęczek kopru lub szczypiorku i natki pietruszki,
  • sól,
  • 3 ząbki czosnku.

Składniki na nadzienie (słodkie):

  • 200 gramów twarogu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • szczypta startej laski wanilii,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchew i smażyć do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić z solą, kurkumą i przyprawami. Dodać do schłodzonej marchewki.

error: Treść zabezpieczona !!