Manna z miodem z patelni – Moje dzieci nigdy nie mogą się doczekać, kiedy go zrobię.
104
Ta receptura jest niezwykle prosta i szybka, a przy tym niesłychanie smaczna. Ciasto nie zawiera w składzie cukru, kefiru ani mleka, a jest bardzo słodkie i pyszne. Robi się je na patelni, przez co przygotowanie wymaga naprawdę niewiele czasu!
Składniki manny z miodem:
6 łyżek kaszy manny
5 łyżek miodu, koniecznie płynnego
7 jaj kurzych
3 łyżki oleju roślinnego do ciasta i smażenia
10 g proszku do pieczenia
niewielka szczypta soli
Jak zrobić mannę z miodem?
Jajka są kluczem do udanego ciasta, więc ubij je bardzo dokładnie. Następnie dodaj do nich kaszę mannę i zamieszaj. Odstaw na 5 minut na bok.
Po 5 minutach do jajek i kaszy dodaj olej oraz szczyptę soli. Zamieszaj energicznie.
Na patelni rozgrzej porządnie olej, w tym samym czasie dodając do ciasta proszek do pieczenia. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu pod przykrywką przez ok. 5 minut. Powinno się zrobić złote. Z drugiej strony wystarczą 3 minuty smażenia.
Gotowe puszyste ciasto wyłóż na talerz i grubo posmaruj miodem. Smacznego!