Ciasto mandarynkowe z bitą śmietaną. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Skadniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • marmolada

Krem:

  • 2 kremy do ubijania
  • 2 małe kompoty z mandarynek 300 ml
  • 2 budynie waniliowe  – na zimno bez gotowania
  • 1 kwaśna śmietana – 200 gr
  • 1 twarożek – tuba
  • 1 duża puszka mandarynek do dekoracji
  • lukier czekoladowy do dekoracji
  • cukier wg uznania – ja nie dodawałam cukru, chciałam lekko kwaśną śmietanę.

Przygotowanie:

Pieczemy ciasto. Jajka z wodą i cukrem ubijamy na gęstą pianę. Następnie dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na papier do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotujmy krem. Śmietankę, budynie, 2 puszki mandarynek i sok z dużych mandarynek umieścić w plastikowym pojemniku z pokrywką. Zamykamy pojemnik i potrząsamy nim, aż zawartość prawie się nie poruszy, bo stwardnieje. Następnie dodać twaróg i śmietanę i wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką.

Zimny ​​biszkopt posmarować marmoladą, następnie ułożyć warstwę kremu. Udekorować całymi mandarynkami i polewą czekoladową. Odstaw na godzinę do lodówki i podawaj.


error: Treść zabezpieczona !!